Manijaci.ba

Switch to desktop

Tri potpisa za dva trofeja

Dolazak Bekrića u Međugorje bio je dovoljan za mnoge navijače Željezničara da padnu u euforiju, iako je Amar Osim odmah izjavio da nikakav dogovor nije postignut. On je također rekao kako će Zeba i Nyema sigurno potpisati produženje ugovora, ukoliko ne dođe odgovarajuća ponuda.

Od ove trojice upitnih za nastavak sezone, daleko najvažniji je status Zebe, koji igra u životnoj formi. Sudeći prema izjavama aktera propalog transfera u Zurich, vrlo je izvjesno da bi cifra od 200.000 eura, uz odlične uslove za samog Zebu, odvojila našeg glavnog igrača od Grbavice. Novac koji sam po sebi nije zanemariv, za naš klub nema ni gram značaja kada se uzme u obzir predstojeća borba za istorijsku duplu krunu, kao i sredstva koja bi klub inkasirao od UEFA-e za titulu prvaka i nastupe u Ligi šampiona. Nažalost, tek pola godine u ugovoru Zebe i tu sumu čini lutrijom, iako bi se uz njegovo produženje vjernosti na takvom fudbaleru moglo zaraditi i pet puta više.

Zimski prelazni rok u Premijer ligi počinje 6. februara i trajat će do 2. marta, dan pred početak proljetnog dijela sezone. Vjerovatno će toliko trajati i neizvijesnost oko naših najboljih igrača, a nije nebitno pomenuti i trajanje prelaznih rokova u zemljama u koje bi se pomenuti dvojac mogao otisnuti. 

Do 15. febrara će trgovati Švicarci, što nam je i najinteresantnije, ukoliko Zurich nije potpuno digao ruke od Zebe. Devet dana duže traje opasnost da dvojac emigrira u Rusiju, odakle je već nagovješten interes za Nyemu. Svakako ne treba ni pominjati vezu bivšeg fudbalera Kamaza i Alanie sa klubovima najveće države svijeta.

Izvijesna opasnost uvijek prijeti i od Poljaka, koji trguju čitav februar, a nerijetko posežu za fudbalerima iz naše lige. Predstavnici Gornik Zabrzea su već pominjali Zebu kao moguće pojačanje svog kluba, ali ih je ohladio usmeni dogovor ovog fudbalera sa Željom o produženju saradnje, ako je vjerovati poljskim medijima.

Februar će biti radan i za područja Srbije, Bugarske, Finske, Švedske, Norveške i Ukrajine, te nije nezamislivo da i neka od ovih zemalja bude destinacija našeg dvojca.

Sigurno je da ni realizacija Bekrićevog povratka ne bi bila dovoljna da amortizuje gubitak jednog Zebe, makar on bio i najbolja moguća zamjena u ovom trenutku.

Situacija sa Bekrićem, Nyemom i Zebom za sada izgleda veoma obećavajuće, ponajviše iz razloga što inostrani klubovi nisu pokazali ozbiljan interes za njihove usluge. Osim ako pod ozbiljnim interesom ne podrazumijevamo Zurichov poziv na probu najboljem igraču lige.

Nadamo se da ćemo u narednim danima umjesto tumačenja želja i snova dočekati i objavu nekog od tri dugo čekana potpisa, kako bismo nikad jači krenuli u borbu za istorijska dva trofeja.


Copyright by GavickPro 2011. All rights reserved.

Top Desktop version