Manijaci.ba

Switch to desktop

Novi oproštaj Guše?

Nikad mirniji prelazni rok za Željezničar i njegove navijače. Dogovor sa Zebom je riješio daleko najvažnije kadrovsko pitanje i ostaje još ispratiti rasplet situacije sa Nyemom, kao vrlo bitnom karikom tima. U slučaju da Patrick produži ugovor sa klubom, do toliko željene duple krune bi se moglo i bez pojačanja. Naravno, ni u kom slučaju ne bi bilo loše angažovati Bekrića, koji bi, u slučaju nepronalaska inostranog angažmana, vrlo vjerovatno bio presudan kotačić lokomotive na putu do trofeja.

U sjeni pomenutih neizvijesnosti ostalo je pitanje najosjetljivije pozicije u timu. Adnan Gušo je u intervjuu za Oslobođenje najavio novi oproštaj, iako nije bio decidan, jer u biti, odluka i nije u potpunosti njegova. Istakao je i da bi se trebao isforsirati Bukvić, uz upozorenje da bi možda trebalo imati i strpljenja sa prvim čuvarom mreže mlade reprezentacije.

Negdje u isto vrijeme se oglasio i Osim, koji je za Gušu rekao kako ga smatra najboljim golmanom lige, ali i uz opasku da to govori i kakva je sama liga.

Posljednje kolo jeseni je možda i nagovijestilo smjenu na golu, kada je Bukviću namijenjen poslić protiv Leotara, koji je ovaj adekvatno obavio.

Naravno, tu je i Karić, kojeg se Amar nije odrekao i ne bi bilo mnogo šokantno ni da Elvis na proljeće dobije novu šansu. Bio je sjajan u revijalnoj utakmici protiv reprezentacije i sigurno da se radi o vrlo kvalitetnom golmanu u situacijama jedan na jedan. Slabija strana su mu istrčavanja i šutevi iz daljine.

Pored konkretnih kvaliteta, ne treba smetnuti sa uma ni faktor sigurnosti koji iskustvo Guše predstavlja ostatku ekipe. Da to nije njegova glavna snaga govore i fantastične odbrane u finišu jeseni protiv Čelika. Nevjerovatne dvije intervencije na Grbavici i u Zenici su jasan dokaz da Adnan nije za staro gvožđe ni kad su u pitanju refleksi.

Sigurno nije zahvalna situacija u kojoj Gušo kao trener uzima mjesto svojim učenicima, ali postavlja se pitanje da li je ta neugodnost važnija od idealne prilike da se kompletira sezona koja bi mogla zlatnim slovima ostati upisana u istoriji kluba. Nije Adnanova krivica što posjeduje ogromno iskustvo i što je još uvijek dovoljno kvalitetan i fizički spreman da bude najbolji golman lige.

Kroz medije se provlači i ime Denisa Mujkića, kapitena Slobode, koji sa Tuzlacima još uvijek nije riješio svoj status. U odnosu na Bukvića i Karića, sigurno je da posjeduje veće iskustvo i kontinuitet nastupanja.

Kako god da se riješi ova dilema, interes kluba u glavama svih aktera mora biti na prvom mjestu, pa makar na gol morao i Halim Lojo.

Copyright by GavickPro 2011. All rights reserved.

Top Desktop version