Manijaci.ba

Switch to desktop

Sarajevski karneval - XXIII dio

 

I pad je let


Nakon osvojene titule prvaka "zamjenik Premijera lige BiH" , Plavac se u okviru lige prvaka zaputio na teško gostovanje u Izrael, zemlju teških nacionalnih previranja i mržnje (kao i kod nas) da odigra utakmicu jednog od 212 pretkola lige prvaka. Na samom startu ekipu su pogodile nedaće. Naime ekspedicija je krenula iz Sarajeva vozom do Ploča, odakle su trajektom prebačeni do Tunisa. Let avionom nije bio moguć zbog nedostatka sredstava ali i zbog straha od eventualnog bombaškog napada tokom leta ili po slijetanju u Izrael. U Tunisu je ekipa unajmila vodiča, momka po imenu Ahhmed koji je trebao da ih spoji sa likom koji će ih autobusom prevesti preko Libijske granice i sigurno dopremiti u Egipat. Problem je nastao kad Ahhmed nije imo kredita da nazove tog lika a Dželo mu nije htio dati svoj telefon jer je u roamingu nakon čega su igrači morali hodati 12 sati po vrelom afričkom suncu u nadi da će pješke ući u Libiju. Međutim na njihovu sreću, sreli su nomadski karavan koji se bio zaputio u Libiju radi trgovine pa su im karavanđije obećale prelaz preko granice u zamjenu za Osimov autogram. Nekih par stotina metara prije granice Žujo se obrati Ćulumu,Lazaru i Srđanu: "Momci pošto ulazimo u Libiju, da nebi bilo problema ti se zoveš Fehim ti si Abdul a ti si Ali" . "Joj mogu li ja biti Kemo svega vam?" reče Srđan. "Ajde budi Kemo" reče Žujo. Libijski graničari su bili i više nego susretljivi pogotovo nakon što im je Žujo uvalio neke Farmavitine proizvode koji su im olakšali cjelodnevni rad po ovom vrelom suncu pa su čak i okrenuli glavu na drugu stranu kada je granicu prelazio Gradimir Bojler na magarcu koji je bio nemilice opterečen bocama raznih alkoholnih pića jer se tako, barem kako on tvrdi čovjek manje znoji. Plavac se oprostio od karavana negdje u Libiji a karavandzije su igračima i članovima kluba za sreću dali koju kilu datula nakon čega odoše u nepoznatom pravcu. Vrijeme je sporo prolazilo po Libijskoj vrelini ali za raspoloženje se brinuo Gradimir BOjler koji će bio pijan kao guzica pa je počeo tražiti one datule jer voće ko voće daje kakvu takvu rakiju.Dželo doda da u svojoj kolekciji satova posjeduje i jedan koji mu je darovao sam El Gadafi ali nije napomenuo da se radi ustvari o jednom firaunu iz Blažuja a ne o vlastodržcu zemlje kroz koju su upravo prolazili.
Plava ekspedicija se šokirala kada je stigla na granicu sa Egiptom. Naime egipatski graničari nisu mogli da prihvate činjenicu da jedan fudbalski klub putuje na svoju utakmicu na ovakav način, pored aviona pa su posumnjali da se radi od nekakvim azilantima ili čak krijumčarima drogom a pošteno je reći i da Gradimirov dvocifren promil u krvi nije mnogo pomogao. Međutim Nijaz Brkati,specijalista za pregovore tada uleti i poče razgovor sa graničarom: "No No, we are from Bosnia, we are from skul mmm škola skul...ekskurzija we vidjeti piramide piramids" Te tako natucajući engleski Nijaz ubjedi graničara da se radi od ekskurziji iz Busovače koja je došla da vidi piramide pa ih ovaj nakon pretresa pusti preko granice...Put kroz Egipat je bio lakši jer je uprava uspjela obezbjediti sredstva za Safari minibuseve koji su ,pripoadali nekom crncu koji je fulio par granica pa je umjesto u Namibiji završio u Egiptu i koji su ekipu dovukli do Izraela. Tako je završio ovaj nesretni put koji je više ličio na nekakav krstaški pohod ili pak na hadždž a ne put jednog fudbalskog kluba na gostovanje.
Suma puta je bila : 9 slučajeva sunčanice
                          6 slučajeva dijareje odnosno eksplozivnog proljeva
                          2 malarije
                          3 slučaja dehidracije
                         i 4 delirium tremensa ( sva 4 pripadaju Gradimiru Bojleru)


Put su pratile i mnoge renomirane svjetske novine i stanice :

Gazzetta della Sport : Plava lokomotiva gazi sve pred sobom
Newyork Times :  "Kupio sam turban i nargilu za 15 dinara" - Dželo Litex
Reuters : Osim kao Ričard lavljeg srca
CNN : Član uprave razbio nos - u pustinji mu se ukazao pozitivan saldo na klupskom računuU večerašnjem izdanju nastavak i dešavanja prije i poslije utakmice

Copyright by GavickPro 2011. All rights reserved.

Top Desktop version